Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2002

 

5. maraton lađa – 10.kolovoza 2002.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

Početkom 2002.godine krenuli smo u program registriranja zasebne udruge lađara koja je dosad bila jedna od 4 podudruge u Udruzi "Vesela bratstva vidonjskog pučanstva". Mlađima smo ostavili da vode maškare jer za to imaju više vremena a i neka stječu potrebna iskustva. Skupštinu lađara održali smo u travnju a u lipnju i službeno registrirali Udrugu lađara "Domagojevi gusari"-Vid. Na skupštini je za predsjednika udruge izabran Marko Marušić.

Morali smo malo modificirati i naš grb te smo u logotip ubacili konture spomenika Knezu Domagoju. S pripremama za ovogodišnji maraton lađa počeli smo već krajem svibnja. Međutim prave pripreme počeli smo tek u srpnju kad smo većinom bili kompletniji. Neki su bili zauzeti drugim obvezama te nisu mogli sve stići. Na početku pridružilo nam se nekoliko mlađih koji su uglavnom odustali već nakon tjedan dana. Šteta, jer bilo bi dobro da imamo i svoje juniore. Koliko momčića imamo u mjestu mogli bi sastaviti i dvije ekipe. Slabo su, izgleda zagrijani za lađarenje. Trebali bi se ugledati na vršnjake iz Krvavca, Komina, Donjana i drugih koji su učestvovali na Maratonu. Nadam se da će se dogodine uspjeti skupiti i učestvovati na maratonu a time ujedno bolje zabaviti na taj način. Iako treba proliti malo znoja, ekipni duh, druženje i tradicija te samo natjecanje pamtit će godinama poslije. Nabavili smo i nova vesla koja nam je izradio Marko Markota-Šalto iz Rogotina a sponzorirao naš stalni sponzor Boro Ilić vlasnik tvrtke "BOMBO".

S obzirom koliko smo bili malobrojni, u početku su nam ambicije bile male. Tijekom lipnja skoro nijedan trening nismo odradili s kompletnom posadom. Što se bližio maraton, to smo bili brojniji. Za razliku od prošle godine, ovaj smo put bili discipliniraniji u lađi iako može i bolje. U početku smo vježbali u staroj lađi dok smo novu prebojili. Relacije su nam bile uglavnom od Metkovića do Kule Norinske. 21.srpnja održana je ekološka akcija čišćenja Neretve u kojoj su trebale učestvovati sve ekipe. Zbog slabe organizacije odaziv je bio slab. Kako smo bili najmasovnija ekipa, od organizatora smo na Noći lađara u Metkoviću 7.kolovoza, na poklon dobili veliki pano s našom fotografijom.

   Snimili smo i vlastitu himnu, čiju smo promociju imali u Vidu 31.srpnja u caffe baru Zavala. Tom prilikom smo izdali  CD sa dvije pjesme: "Domagojevi gusari" koju je napisao Denis Batinović-Pekma iz Ploča a pjevaju je naši mještani Titoja, Beta i Pura, te druga pjesma: "Prvaci smo" koju je napisao i otpjevao Miće Volarević. Pjesme su odlične i pravi hitovi. Fešta je trajala do jutra uz pečeno, mušule i pivo. Već 2.kolovoza u Opuzenu je održana utrka za startne pozicije na kojoj smo osvojili 6. mjesto. U nedjelju 10. kolovoza ispod mosta u Metkoviću poredale su se 33 lađe spremne za start.

I ovaj Maraton lađa nije mogao proći bez incidenata. Ekipa Rogotina napravila je lađu-bolid s kojom se nisu mogle mjeriti ostale lađe. To je bio njihov odgovor na sličnu lađu kakvu su napravili Kominjani prije dvije godine. Jednom se to moralo prekinuti. Organizator je odlučio suspendirati najspornije lađe, od prošlogodišnje prve tri ekipe: Rogotina, Komina i Donjana Donjih. I dok su Kominjani i Donjani prešli u drugu lađu, Rogotinjani nisu pristali te su po odluci organizatora veslali van konkurencije. Na startu, zahvaljujući dobroj poziciji dobro smo se držali. Kod Policije smo bili treći iza Donjana i Podrujnice a ispred Komina. Što se tiče uvjeta veslanja, ovo je bio najgori Maraton. Iako su upozoreni na početku, brojne brodice i skuteri smetali su lađama. U punoj brzini prelazili su s jedne na drugu stranu Neretve te na taj način stvarali velike valove ekipama. U pojedinim trenucima val bi u lađu ulio vode te je prijetilo i potapanje. U Opuzen smo stigli 6. iza ekipe Sveti Roko-Podrujnica. Tu smo izvršili zamjenu i krenuli za Podrujnicom koja nije imala više veslača te se nisu ni mjenjali. Prestigli smo ih već kod Komina. Ispred nas bila je Baćina koju smo nastojali stići ali više se nije moglo.

U Ploče je prva stigla ekipa Rogotina koja je veslala van konkurencije jer sa onim "gliserom" normalne lađe im ni uz motor nebi mogle zapeti. Pobjednik su Donjani Donji, zatim Komin i Čeveljuša koja je najugodnije iznenađenje. Te prve tri ekipe inače se nisu ni mjenjale. Iza nas je ostao Krvavac II koji je imao velike ambicije i dobru logistiku. Mi smo ipak najbolja ekipa sa gornje Neretve. Da bi postigli više i osvojili taj dugo očekivani pobjednički štit Kneza Domagoja morat ćemo više žrtvovati. Već od prvog dana priprema ekipa bi trebala biti kompletna te da veslamo u obje lađe. Nadam se da ćemo već iza Nove Godine početi sa suhim pripremama u našoj maloj teretani koju ćemo uskoro urediti. Dobro bi nam došla i potpora u drugim stvarima oko uređenja lađe i drugo, a  koju su iznijeli uglavnom istih ljudi. Stoga pozivam i ostale mještane i prijatelje veslanja da nam se priključe da zajedno kao ekipa budemo jači. Iako svi nemogu veslati, mogu pomoći na drugi način. Trebalo bi cijelo mjesto da bude uz ekipu i tako još više motiviraju veslače. Primjer su nam ekipe Komina i Donjana Donjih za koje živi čitavo mjesto a uspješnom organizacijom Noći prvaka najbolja su promidžba mjesta.

Iako smo iznijeli vlastitu ideju o održavanju Kupa gornje Neretve u utrci lađa od Krvavca (ili Kule) do Metkovića, zbog zauzetosti to nismo uspjeli realizirati. Sve gornjoneretvanske ekipe prihvatile su tu ideju koju ćemo, nadam se, uspjeti realizirati u srpnju iduće godine što svakako neće biti manja atrakcija od Maratona lađa.

Spisak veslača u ovogodišnjoj ekipi: Beš Zoran, Brečić Joško, Brnas Augustin-Gušta, Bukovac Ivica-Bepo, Jelčić Boro, Markota Branko, Markota Željko, Matić Miro, Matić Cvito, Marušić Ivica, Marušić Marko, Marušić Mario, Marušić Goran, Marević Ante-Ćipak, Ramić Jure, Ramić Daro, Pejar Josip, Volarević Mate, Volarević Miro-Mirek, Vučić Ante. Još su nam pripomogli tijekom priprema ili na Maratonu: Ilić Iko, Ilić Branko-Dugi, Suton Ante-Ćipo te naši budući juniori: Pejar Ante, Taslak Ante-Đuđa, Čamber Stipe, Ilić Teo, Marević Ante, Ramić Ivan-Ramo.

Na kraju posebna zahvala, u ime cijele ekipe, našem mještaninu Jakovu Šiljegu (na radu u Njemačkoj) koji nas evo već drugu godinu dočekuje na cilju u Pločama sa osvježavajućim pićem što nam nakon dva sata napornog veslanja  itekako dobro dođe.

Branko Markota, rujan 2002.godine

Objavljeno u "Listu Župe Gospe Snježne" broj 6, travanj 2003.godine

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr