Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2007

 

10. maraton lađa – 11.kolovoza 2007.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

Održan je jubilarni 10 maraton lađa na kojem je udruga lađara  Domagojevi gusari iz Vida nastupila deveti put zaredom od toga četvrti put sa dvije ekipe. Ekipe su se pripremale već 2- 3 mjeseca i poprilično su izmijenjene od  prošlog Maratona. Neki su odustali od daljnjeg veslanja a neki su za svoj nastup postavili uvjete koje Udruga nije prihvatila. Rad sa ekipom preuzeo je Dario Botica koji je to i obavio  na zadovoljavajući način. Sve što je udruga planirala ostvariti (nabaviti ili napraviti) ove godine   ostvareno je ali relativno kasno tako da  nismo mogli u potpunosti obaviti planirano.

Sve gore navedeno nije utjecalo na pripremljenost lađara što se pokazalo na samom maratonu. Poslije starta  na kojem je nakon  dvjestotinjak metara  došlo do „bliskog susreta“ sa nekoliko lađa  prva ekipa ostala je na desetoj poziciji, svoju pripremljenost pokazali su time što su do Kule već izbili na  četvrtu poziciju gdje su ostali sve do Jasenske ispod Opuzena. U tom  trenutku napravljena je taktička greška naime slijedeći jedan brod  našli su se na desnoj  (vanjskoj) strani zavoja   što se pokazalo kardinalnom pogreškom jer su ih presjecanjem zavoja odjednom pretekle 4 lađe.  Šok koji su tada  proživjeli dodatno je utjecao na moral tako da su u Crnu riku ušli kao 11 . Nakon toga malo su se pribrali i kroz ciljnu ravninu ušli kao deveti . Ekipa 2 sastavljena uglavnom od mlađih veslača na samom startu vještim manevrom izbili su među prve ekipe iako su krenuli iz drugog  reda i cijelo vrijeme ostali u trećoj jakosnoj skupini . Cijelim putem imali su neprekidnu žestoku borbu sa lađama oko sebe nekoliko sudara ali ipak na kraju kroz cilj prolaze petnaesti sa deset minuta zaostatka  za pobjednicima što je za ove mladiće  fenomenalan rezultat a  većina od njih ove godine postala je punoljetna.

Cijelim putem naše lađare su osim tradicionalne ekipe iz vlaka organizirano pratila velika skupina navijača na skuterima  od kojih su neki bili i unajmljeni u Gradcu za tu prigodu. Na  jednom od njih namontirali su i ozvučenje sa kojeg su stalno puštane  Vidonjske pisme. Na nekoliko mjesta izveli su bakljade za obadvije ekipe. Svaka im čast tako se bodri svoje misto!

Po završetku  maratona svi lađari su se tradicionalno okupili na parkiralištu gdje su im Juša, Laud, Jajko, Dugi, Garo i drugi pripremili  hrane i pića za okrepu. Pridružili su im se i njihovi najmiliji te mnogi mještani gdje se do kasno uz jelo i piće prepričavao svaki detalj natjecanja.

 

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

 

Događanja 2007:

 

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr