Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2008

 

11. maraton lađa – 9.kolovoza 2008.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

Za ovaj maraton složili smo kombiniranu ekipu od dijela starijih veslača i mlađih iz druge ekipe. Obveze i zasićenost dijela veslača dovela nas je da nismo imali rezevne veslače što je bitno utjecalo na tijek priprema jer kao ekipa nikad na treningu nismo bili kompletni. Nekoliko treninga imali smo u svibnju a u lipnju smo trenirali uglavnom vikendom. Prvi nastup imali smo u Zagrebu na Jarunu 21.lipnja na 1.lađarskom kupu Grada Zagreba gdje smo osvojili 1.mjesto ispred jakog Rogotina, Čeljeva, Bjelovara i Zagreba. Uoči blagdana Gospe Karmelske 15.srpnja na Krvacu smo sudjelovali na 4.lađarskom kupu Župe Bagalovići. Sudjelovalo je 13 lađarskih ekipa, sudionika 11.maratona lađa što je ujedno i najmasovnije predmaratonsko natjecanje. Utrka je bila na Neretvi ispred Krvavca ukupne duljine oko 5 km. Poredak možda i nije stvarno mjerilo jakosti ekipa jer su posade vozile u vlastitim lađama koje nisu identične po svojim mjerama. Na kraju utrke organizator je podijelio prigodne pokale i medalje za prva tri mjesta: Komin, Baćina i Staševica. Na prijedlog ekipe Staševica, organizator je dodijelio pehar za najatraktivniju ekipu Domagojevim gusarima zbog fer ponašanja na cilju. Naime, iako smo cijelim dijelom utrke bili na trećoj poziciji, uz bok Baćine, na samom cilju u fotofinišu nas je prestigla Staševica kojoj nismo htjeli prepriječiti put iako smo mogli kao što je nama to radila cijelim putem Baćina ne dozvolovši da ih preteknemo. Po dodjeli nagrada nastavljen je kulturno zabavni program uz iće i piće za sve sudionike te vatromet.

Pred blagdan Gospe Snježne u Vidu 4.kolovoza organizirali smo 4.kup Kneza Domagoja. Nastupilo je ukupno osam lađarskih posada: Domagojevi gusari 1 i 2, Prud, Krvavac, Ciplići Zagreb, Norin Matijevići, Bjelovar i prošlogodišnji pobjednici Komin. Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe u kojima su nositelji bili Komin i Domagojevi gusari, dvije najjače ekipe. Veslalo se na stazi dugoj oko 300 metara sa dva okreta oko bove. U susretu za treće mjesto ekipa Bjelovara bila je bolja od Pruda a u velikom finalu Komin je bio bolji od Domagojevih gusara 1. Trima prvoplasiranim ekipama predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić podijelio je pehar i medalje a Kominu i prijelaznu statuu domagojevih strijela. Nakon toga za sve natjecatelje podijeljen je topli obrok koji su pripremili Mate Cruz i Ranko Šiljeg na parkiralištu. Treba istaći da su ovom događaju nazočili mnogobrojni gledatelji među kojima treba istaći gradonačelnika i saborskog zastupnika Stipu Gabrića, županicu Miru Buconjić i arheologa i profesora dr Emilia Marina sa suprugom inače velepolslanika RH u Vatikanu.

U Opuzenu 6.kolovoza održane su utrke za startne pozicije na maratonu lađa. Nastupilo je 29 ekipa. Prvo mjesto osvojili su Donjani donji, 2.Čeljevo, 3. Komin...8.Domagojevi gusari, 17.Prud, 28.Domagojevi gusari mladi. 11.maraton lađa održan je 9.kolovoza a nastupile su 33 ekipe od kojih jedna ženska, Metkovke. Ovogodišnji maraton bio je najizjednačeniji do sada, nekoliko vodećih ekipa bilo je poravnato na vrhu skoro do Kule. Mi smo u početku držali priključak za tom vodećom skupinom a onda smo počeli zaostajati. Konačno četrnaesto mjesto nas veslače razočaralo je više nego ikog i nitko nam nema pravo prigovarati. Pripremali smo se više nego ijedan maraton do sada i na treningu preveslali najviše više kilometara do sada. Samo mi veslači znamo kako nam je bilo veslati 3 sata do Opuzena i natrag i onda mokar i umoran stići kući. Mnogi su s posla išli odmah u lađu ili bi nakon treninga imali dva sata spavanja i opet na posao. Od dežurnih kritičara nitko nam nije došao ponuditi niti čašu vode. Treba cijeniti naš trud i rad jer to volimo i branimo boje našeg mjesta. Za mlađu ekipu 15-16.godišnjaka bio je uspjeh stići u Ploče jer je većini to bio prvi maraton za koji su imali svega 2-3 treninga.

Za ovogodišnji maraton lađa odlučili smo pozvati sve naše veslače koji su do sada veslali u ekipi. Nekima će to ujedno biti i oproštajni maraton. Pozivamo stoga sve koji žele veslati ili pomoći u potpori ekipe da nam se priključe.

Popis veslača i članova ekipe:

DOMAGOJEVI GUSARI-VID: Ante Bukovac, Ivan Boras, Frane  Jurišin, Hrvoje Manenica, Branko  Markota, Željko  Markota, Miro Matić, Cvito  Matić, Mario Marušić, Slavko Musulin, Marko  Marušić, Josip Pejar, Petar  Petković, Ante  Suton, Filip  Suton.

DOMAGOJEVI GUSARI-VID II: Augustin Brnas,  Dragan Brnas, Krešimir Boras, Leo Ilić, Ivan  Marušić, Žarko Markota, Mirko Medak, Kristijan  Ramić, Vlado  Ramić, Tomislav Ramić, Kristijan Šiljeg, Zoran Taslak, Ante Vučić, Nedo Vučić, Emanuel Volarević.

 

 Objavljeno u "Listu Župe Gospe Snježne" broj 14, travanj 2009.godine

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

 

Događanja 2008:

 

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr