PRAVILNIK

o korištenju teretane

 

 

 

"Domagojevi gusari" iz Vida, nastali su radi očuvanja tradicije stare neretvanske lađe te kao takvi sudjeluju na neretvanskom "Maratonu lađa" i popratnim lađarskim događanjima.

 

Iako nismo najuspješniji na maratonu lađa, sigurno smo najpostojanija i najorganiziranija udruga sa nizom različitih aktivnosti o čemu svjedoče ove stranice gdje  možete pročitati o svim našim aktivnostima sa ažuriranim sadržajem kao jedine takve lađarske udruge.

 

Na ljeto 1975.godine skupina vidonjskih mladića veslajući u staroj neretvanskoj lađi krenula je u "gusarenje" nizvodno Noriljom i Neretvom što je narednih godina postalo tradicija. Za te prilike 1979.godine kupili su lađu izgrađenu 1895.godine koja im je služila za "pohode". Iste godine osnovani su „POTOMCI-ČUVARI TRADICIJE NERETVANSKIH GUSARA -GUSARI VID“. Tradicija je održavana do Domovinskog rata kada je prekinuta a lađa potopljena radi konzervacije i čuvanja.

 

Godine 1997. u Vidu je otkriven monumentalni spomenik Knezu Domagoju i od tada društvo mijenja ime u "Domagojevi gusari".

 

1998.godine registrirana je Udruga "Vesela bratstva vidonjskog pučanstva" u kojoj su Domagojevi gusari jedna od četiri podudruge. Iste godine kao ideja za očuvanje neretvanske lađe koja je bila pred nestajanjem, pokrenut je prvi maraton lađa. Kako u tom trenutku nismo mogli za kratko vrijeme osposobiti lađu nismo mogli nastupiti na prvom maratonu lađa. Prvi nastup na maratonu lađa imali smo iduće 1999.godine i od tada nastupamo u kontinuitetu po čemu smo među šest lađarskih udruga/ekipa od preko stotinu koji su do sada sudjelovale na maratonu lađa.

 

2002.godine Domagojevi gusari se izdvajaju u samostalnu udrugu te se registriraju kao Udruga lađara "Domagojevi gusari" Vid.

 

2005. i 2006.godine Domagojevi gusari postižu najveće uspjehe na maratonu lađa osvajanjem drugog i trećeg mjesta. Osim tih postigli smo i niz drugih vrijednih uspjeha među kojima treba izdvojiti dva prva mjesta na brzinskim utrkama za maraton lađa 2005. i 2012.godine.

 

2015.godine udruga lađara Domagojevi gusari nastavlja djelovanje udruživanjem sedam udruga iz Vida u novu zajedničku udrugu "Hrvatsko starinarsko športsko kulturno društvo NARONA" gdje čine jednu sekciju. Nova udruga nastala je na temeljima Starinarskog društva Narona koje je djelovalo od osnutka 1930.godine do II.svjetskog rata. Kao udruga iz male sredine sa istim članovima koji su bili aktivni u više tih različitih udruga jedan je od razloga udruživanja u zajedničku udrugu s ciljem ne preklapanja djelovanja te racionalizacije poslovanja koje se moralo prilagoditi novom Zakonu o udrugama iste godine.

Grb

Grb vidonjskih gusara izradio je poznati akademski slikar EDO PETRIĆ po ideji Živka Borasa prvog predsjednika udruge.

 

Zastava

Zastava i boja dresova je žuta. Zastava s kojom se natječemo na Maratonu lađa i drugim nastupima.

 

Ciljevi udruge sukladno Statutu:

Potiče i promiče očuvanje starih autohtonih plovila: tradicionalne neretvanske lađe i trupice,

Organizira i natječe se na natjecanjima u tu svrhu,

Zaštiti vodotoka Norina i čuvati prirodne ljepote doline Neretve dr.

Istraživanje i očuvanje domaće povijesti poglavito na temelju starih isprava,  kamenih i inih spomenika i predmeta, pučke predaje, te sabiranje i obrađivanje tih spomenika i predmeta,

Utjecaj na svijest ljudi o potrebi očuvanja prirodnog okoliša te organiziranje i provođenje akcija u tu svrhu,

Organiziranje kulturnih, športskih i drugih djelatnosti,

Poticanje aktivnosti seoskog turizma i proizvodnju ekološke hrane,

Osmišljavati različite aktivnosti sa svrhom turističkog prepoznavanja Vida,

Okupljanje građana, školske i studentske mladeži u cilju razvijanja unapređenja kulturno-umjetničkog amaterizma kojim se odgaja mladež i njeguje domoljublje i kultura   Hrvatske,

Poticanje i skrb o stručnom osposobljavanju vlastitog stručnog kadra koji će odgajati mlade naraštaje u njegovanju kulturno-umjetničke baštine Hrvatske  i  neretvanskog kraja,

Štititi i čuvati  graditeljsku baštinu od propadanja  i devastacije raznim zahvatima,

Kod mladih razvijati ljubav prema kulturnim i tradicijskim vrijednostima i razvijati  kulturni i uljudbeni  duh te  jačanje moralnog utjecaja na mladež,

Ukupnom aktivnosti poticati razumijevanje i usvajanje etičkih vrijednosti kroz bavljenje športom, kulturom i volonterizmom.

 

Zanimljivosti

Prvo isplovljavanje vidonjski gusari imali su 1975.godine

Prva gusarska lađa kupljena je 1979.godine a sagrađena je 1895.godine.

1979.godine osnovani su: „POTOMCI-ČUVARI TRADICIJE NERETVANSKIH GUSARA -GUSARI VID“

1997.g. po otkrivanju spomenika Knezu Domagoju promijenjeno ime u "Domagojevi gusari"

1998.godine registrirana Udruga "Vesela bratstva vidonjskog pučanstva" u kojoj su gusari jedna od četiri podudruge.

2002.g.gusari se izdvajaju u samostalnu udrugu te se registriraju kao samostalna Udruga lađara "Domagojevi gusari" Vid

više o nastanku vidonjskih gusara na stranici povijest gusara...