Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2005

 

8. maraton lađa – 13.kolovoza 2005.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

Ove godine slavimo lijepu obljetnicu: 30 godina vidonjskih gusara. Naime, 1975. godine grupa naših mještana, lađom  na vesla, se otisnula nizvodno na "gusarenje". Tako svake godine do Domovinskog rata, o čemu je već bilo pisano u Župnom listu broj 3 (travanj 2000.g.). Odlučili smo ove godine to okruniti jednom medaljom na maratonu lađa.

Pripreme smo započeli sredinom lipnja. U početku smo vježbali uz mlađu ekipu, u našoj Domagojki. Nije nas bilo dovoljno, pa radi toga treninzi nisu mogli biti kvalitetni. Zbog toga smo krajem srpnja pozvali u goste nekoliko naših prošlogodišnjih veslača, studenata iz Zagreba. Ovdje neću puno govoriti o načinu priprema, neka to ostane naša tajna. Mlada ekipa, kompletna i kompaktna, s više treninga, u početku je bila bolja od nas. Sredinom srpnja u Krvavcu smo imali jednu promotivnu lađarsku utrku ekipa s gornje Neretve (od Krvavca do Metkovića). Tako se počela ostvarivati naša ideja od prije tri godine kad smo planirali "Kup gornje Neretve". Bitno je bilo druženje i zabava. Jer ipak cijelo ljeto mukotrpno treniramo, a na kaju se sve svede na jednu utrku: maraton. Tako smo i mi, 4. kolovoza na Norinu organizirali naš "Kup Kneza Domagoja". Bilo bi dobro kad bi to postala tradicija. Na ovom prvom natjecanju sudjelovale su: ekipa Krvavca (koja nas je ugostila u Krvavcu), susjedna ekipa iz  Pruda, te naše dvije ekipe. Zbog uske staze na Norinu veslalo se istodobno na suprotnim stranama. Startalo se ispod mosta, a obje ekipe bile su jedna drugoj okrenute krmom. Na zadani znak jedna ekipa krenula je nizvodno gdje se na širini kod Žigine zemlje okrenula oko bove te potom veslala natrag uzvodno, do širine, kod crkve svetog Vida. Tu je bio drugi okretaj oko bove, potom natrag pod most. Druga lađa je imala suprotnu stazu. Prvo su snage odmjerile obje ekipe Domagojevih gusara, mlađi i stariji, a zatim Prud i Krvavac. Za treću poziciju veslali su naši mladi i stigli su prije Krvavca. U finalu su veslali Prud i Domagojevi gusari. Domagojevi gusari su bili brži. Svi sudionici su dobili  plakete za sudjelovanje. Na kraju je za sve sudionika bila mala zakuska. Za iduću godinu ima mnogo najava sa sličnim utrkama. To će još više ispuniti pripreme kvalitetnim probama i dati dodatni motiv veslačima, da se bolje pripreme za Maraton lađa.

Tri dana prije maratona, 10. kolovoza, u Opuzenu su održane utrke za startnu poziciju. Ove godine se prijavilo 40 posada (37 muških i 3 ženske posade). Za ovu utrku nismo imali neke posebne pripreme. Nekoliko puta smo na Neretvi probali kako nam ide, da se uigramo. Mi smo došli na red negdje iza 23 sata na večer, peti od kraja. Dobro smo se zagrijali na obali i ušli u lađe. Na zadani znak krenuli smo prema dogovoru. Cvito nas je odlično okrenuo oko obje bove, a mi veslači smo to vrhunski iskoristili. Naši navijači su napravili odličnu atmosferu gromoglasnim navijanjem i bakljadom što nam je dalo dodatnu snagu. Do tada je Komin imao najbolji rezultat, pola sekunde ispred ostalih. Kad je spiker pročitao točno vrijeme 1.50.185 minuta, skoro četiri sekunde brže od do tada vodećih nismo mogli vjerovati. Preostale četiri ekipe, među kojima i prošlogodišnji pobjednici, nisu nas ugrozili te smo uvjerljivo zauzeli prvo mjesto. Dokazali smo svima da smo spremna i uigrana ekipa.  Prvi trofej je napokon u našim rukama, pola plana je bilo gotovo. Došao je i dan D, start Maratona. Rekordan broj sudionika, gledatelja i brodova. Na znak starta krenuli smo snažno, ne obazirući se na ostale i držeći svoj ritam. Već od početka bili smo među vodećima, a izdvajao se samo Rogotin koji je od Robne kuće iskočio od ostalih i dalje pravio razliku. Zajedno s Kominom i PMF Zagreb borili smo se za drugo mjesto do veletržnice. Odatle smo se počeli odvajati. Dalje smo držali drugo mjesto. Ostali su nas  pokušavali sustići, ali uspjeli. Na cilj u Pločama stigli smo kao drugi s vremenom 2 sata, 13 minuta i 47 sekundi, iza Rogotina. Iza nas je bio Komin, Baćina, PMF Zagreb, Donjani… Ovaj rezultat nije slučajan. Iza nas su stajale naporne pripreme uz oko 600 izveslanih kilometara. Svoj cilj smo ostvarili čime smo prezadovoljni.

Popis ekipe: Brnas Augustin, Botica Dario, Bukovac Ante, Demšar Marko, Erceg Ivan, Glavina Tomislav, Ilić Boro, Jurišin Frane, Markota Branko, Markota Željko, Matić Cvito, Matić Miro, Marušić Ivica, Marušić Marko, Pejar Josip i Vučić Ante.

U sveukupnom poretku naša mlada ekipa je na cilj stigla  17. U svom uzrastu je bila najbolja. Njihovu ekipu činili su: Boras Krešimir, Ilić Domagoj, Krstičević Mario, Marušić Ante, Marušić Ivan, Markota Josip, Petković Petar, Ramić Danijel, Ramić Kristijan, Ramić Tomislav, Ramić Vlado, Suton Ante, Suton Filip, Suton Josip, Suton Marin, Vučić Ante, Vučić Josip, Taslak Zoran i Volarević Ivan.

 

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

 

Događanja 2005:

 

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr