Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2010

 

13. maraton lađa – 14.kolovoza 2010.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

Kako je ove godine 35.godišnjica vidonjskih gusara odlučili smo i ove godine nastupiti na maratonu lađa. Šestoricu veslača imali smo sa lađarskog pothvata „Tragom pradjedova“-lađom preko Jadrana čime smo imali jezgro posade. Mlađa ekipa započela je sudjelovanje u Ligi mladih lađara ali su se nakon nekoliko kola osuli tako da, iako je bila prijavljena za maraton nije se uspjela skupiti a kod drugih nije bilo interesa da se nastavi tradicija. Starija ekipa je odlučila ovu godinu odraditi i ostaviti mlađima, ako žele nastupati narednih godina. Nakon već spomenutog pothvata, započeli smo i s pripremama, najkasnije do sada-početkom srpnja. Stara boljka u pomanjkanju interesa odrazila se i na pripreme jer je u malom broju veslača teško bilo uvijek na treningu imati kompletnu ekipu. Prvu „utakmicu“ imali smo u Krvavcu gdje smo osvojili 4.mjesto. U Vidu na kupu Kneza Domagoja osvojili smo prvo mjesto iako konkurencija nije bila jaka. Sam kup za nas je jedno druženje i uvod u mjesnu feštu te je rezultat u drugom planu.

Slijedile su utrke za startnu poziciju u Opuzenu 7.kolovoza. Na tim smo utrkama do sada imali zapažene rezultate što se pokazalo i ovaj put. Osvojili smo četvrto mjesto a treće nam je umaklo za desetak stotinki, prevedeno, nekoliko centimetara. Iako smo 4.po redu birali poziciju i imali široki izbor mjesta u prvom redu, odlučio sam se za drugi red (po prvi put) iza dvije najjače ekipe Stabline i Gusara ujedno i prvih favorita. Svi su bili u čudu tim izborom i pitali su se „pa što u drugi red?“. Odlučio sam na osnovu svog 12.godišnjeg iskustva i pogodio. Za tjedan dana stigao je i 13.maraton lađa. Nastupilo je 35 posada. Kako smo bili u drugom redu, nije bilo one napetosti pred start koji nas je gotovo iznenadio. Iako smo znali da iza himne slijedi plotun Dubrovačkih trombunjera, nekako se sve brzo odvijalo. Kad je zagrmilo mi smo još imali vesla preko noge i prvih nekoliko zaveslaja bilo je štrapotanje veslima. Jedino čega smo se bojali na startu bilo je da nas neka lađa ne udari a time i zakoči ali toga srećom nije bilo. Prvih par stotina metara, dok su svi imali snage, držali smo se negdje u sredini a onda polako u parić vodećeg Gusara i za njima. Ispod veletržnice dijelili smo treću poziciju sa Čeljevom i Škrapom. Tako smo se dobro držali neko vrijeme kada smo jednim manevrom ispali iz parića vodećeg Gusara. U lađi je tada došlo do pada motivacije i koncentracije te smo tako polako počeli gubiti pozicije. Kako nismo imali velike ambicije na maratonu, odlučili smo da bez obzira na okolnosti vršimo zamjene u Opuzenu da svi koji su bili na pripremama izveslaju dio maratona. Da nebi vršili samo jednu zamjenu ekipi smo priključili i dvojicu koji nisu imali treninga u lađi. Do zamjena smo bili sedmi a onda smo tu izgubili odjednom 6 mjesta čime smo pali na 13.poziciju koju smo držali do kraja. Po završetku maratona vratili smo se u Vid gdje smo imali zajedničku večeru kod župne dvorane.

Uoči maratona cilj nam je bio izboriti bolje mjesto nego na prethodna dva maratona lađa u čemu smo uspjeli. Dok smo se još dobro držali za vodećim i kasnijim pobjednikom vjerujem da su navijači bili ushićeni vidjevši nas na trećoj poziciji. Dali će imati navijati za koga iduće godine pitanje je. Što se nas starijih tiče, ostavljamo mlađima da nastave ako žele, a ako nemaju interesa onda Vid neće imati lađu na maratonu što bi bila šteta. Mlađima koji žele, treba dati podršku jer za naše navijače maraton nema onoliku draž kao kad vozi ekipa iz mista. Na vama mlađima je da se organizirate i potrudite. Želja, Teo, Nedo i drugi, vjerujem mogu naše gusare vratiti tamo gdje im je mjesto na maratonu lađa a to je ispod 10.mjesta. Za više od toga ovisi o motivaciji samih veslača i agilnosti na treninzima. S ovime ne prestaje moje sudjelovanje na maratonu, iduće godine veslati ću za Veterane 4.gbr kojima će se, vjerujem, priključiti i ostatak naših starijih gusara koji još ne žele u mirovinu. Iako su imenom veterani, u novoj ekipi se nadam dobrim rezultatima. (BM)

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

 

Događanja 2010:

 

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr