Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2011

 

14. maraton lađa – 13.kolovoza 2011.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

Domagojevi gusari nastupili su na svom 13.maratonu lađa u nizu. Ove godine planiralo se pomladiti ekipu, dio starijih se povukao ili je prešao u druge ekipe. Početkom srpnja nekolicina momaka se skupila, pozivani su i drugi momci iz Vida ali nije bilo interesa. Uoči utrke lađa u Krvacu nekolicina nas starijih odlučila se reaktivirati kako bismo ipak imali ekipu. Prvi nastup imali smo na 7.lađarskom kupu Župe Bagalovići koji je održan u organizaciji Tradicijsko kulturno sportske udruge "Oba Krvavca" a u povodu glavne mjesne fešte Gospe Karmelske. Sudjelovalo je 18 lađarskih posada što ga čini najmasovnijim vanmaratonskim natjecanjem. Start je bio ispred rive u Krvavcu a lađe su poredane u dva reda po ždrijebu. Veslalo se uzvodno do Metkovića s okretom oko mosta te natrag do istog mjesta gdje je bio cilj, ukupna dužina ovog mini maratona je 15 km. Drugu godinu uzastopce Domagojevi gusari osvojili su četvrto mjesto, ovaj put iza ekipe Gusari Komin pobjednika posljednja 2 maratona lađa. Cijelo vrijeme bili smo na pariću Gusara i u povratku kod Kule Norinske pokušali napasti treću poziciju. Neko vrijeme uspjeli smo se izravnati ali više se nije moglo. Na kraju utrke organizator je podijelio prigodne pokale i medalje za prva tri mjesta: 1.Staševica, 2.Čeljevo, 3.Gusari Komin.

Dan uoči Ledene Gospe po sedmi put u Vidu na Norinu održani su lađarski dvoboji. Zbog uskog Norina, lađarske utrke vozile su po dvije ekipe. Start je bio ispod mosta a lađe su okrenute na suprotne strane. Jedna lađa vozila je uzvodno oko 120 metara gdje se na malom proširenju vršio okret oko bove i zatim se veslalo nizvodno. Ispod startnog mjesta oko 100 metara je bio drugi okret a potom se vozilo natrag do cilja-odakle se krenulo, pod mostom. Druga lađa prevali isti put samo što prvo ima okret nizvodno. Svaka posada tako prijeđe isti put. Utrke su dosta naporne te zbog male staze i eksplozivne. Ove godine sudjelovali su: domaćini Domagojevi gusari i nama susjedne ekipe: Veterani IV.brigade, Jerkovac i Crni put svi iz Metkovića. Utrke su se ove godine vozile po prvi put po sistemu svak sa svakim a konačni poredak bio je prema pobjedama. Domagojevi gusari osvojili su prvo mjesto sa sve tri pobjede, drugi su Jerkovac a treći Crni put koji je bio bolji od Veterana 4.gbr. Utješnu nagradu četvrto plasiranoj ekipi Veterana uručio je Teo Čupić predsjednik nadzornog odbora ULN. Pokal i malu lađu za 2. i 3. mjesto dodjelio je predstavnik sponzora Splitske banke gosp. Ante Bukovac, pokal, malu lađu i prijelazni štit kneza Domagoja pobjedničkoj ekipi dodjelio je predstavnik sponzora "Tommy" gosp. Hrvoje Dodig.

U Opuzenu 11.kolovoza održane su utrke za startne pozicije na maratonu lađa. Nastupile su 33 ekipe. Prvo mjesto osvojili su Gusari Komin, 2.Donjani donji, 3. Bjelovar Express...19.Domagojevi gusari.

Ovogodišnjem maratonu nazočio je gotovo cijeli državni vrh: predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednica vlade RH Jadranka Kosor, predsjednik hrvatskog sabora Luka Bebić i drugi. Navedeni su izvršili smotru lađara poredanih ispred hotela Narona. Prethodno je održano ždrijebanje lađa. Ove godine bina sa uzvanicima i voditeljem bila je po prvi put na desnoj strani u prostoru Luke. Svi brodovi bili su vezani uz desnu obalu. Nakon intonirane hrvatske himne koju je otpjevao Zoran Bebić-Beba, predsjednik RH je dao zapovjed "Dubrovačkim Trombunjerima" da ispale pluton što je ujedno bio i znak za start maratona lađa. Nakon plotuna, lađari su žustro krenuli kao da je cilj 100 metara dalje. Nakon što su lađe odmakle, za njima su krenuli brodovi držeći se svog koridora na lijevoj strani Neretve dok su lađari imali desnu polovicu. Nakon početne gužve i sudaranja, vodeće ekipe počele su se izdvajati već nakon kilometar. Iako smo u početku malo zaostali, kod veletržnice počeli smo prestizati izmorene lađe. Vodeća skupina jakih ekipa lagano je odmicala dok smo mi bili u drugoj skupini negdje oko 10.mjesta predvodeći „gusjenicu“ lađa do Opuzena. Zamjene su vršene drugu godinu za redom na desnoj strani kako se nebi križao koridor sa brodovima. Mi nismo vršili zamjenu jer nismo niti imali rezervnih veslača. Umor je učinio svoje i nizvodno Opuzena počeli smo gubiti pozicije. Tom prilikom dogodila se i jedna zanimljivost. Ekipa hrvatske manjine iz Italije nije nastupila na prošlom maratonu kada se izmjena po prvi put vršila na desnoj oblai Neretve kod Opuzena. Smatralo se da svi to znaju pa im ništa posebno nije niti rečeno. Moližani su se tako spremali za zamjenu na starom mjestu kod rive u Opuzenu. Inače su tu bili i smješteni. Njihove zamjene uredno su se zagrijavale iščekujući dolazak lađa. Kad su vidjeli da lađe pristaju uz desnu obalu pokušali su dozvati svoje lađare koji su ipak morali produžiti dalje bez vršenja zamjene.

Za ovogodišnji maraton može se reći da je bio pun iznenađenja, svakako je na prvom mjestu ekipa Čeljeva koja je stigla tek 23. iako su bili jedani od favorita. Prošlogodišnja Stablina nije tako ponovila rezultat od prethodne godine jer su ove zauzeli sedmu poziciju. Ekipa Staševice zamjenama je pokušala ponoviti uspjeh od prije 3 godine, ali u tome nisu uspjeli. Ekipu Opuzena nitko nije spominjao u bilo kakvim kalkulacijama, razgovorima i sl. da bi mogli stići do postolja (3. mjesto) jer su ove godine bili "debitanti". Imali su dobru taktiku držeći se parića Gusara što ih je dovelo napostolje. Ugodno su iznenadili Veterani 4. gardijske brigade koji su postigli svoj najveći uspjeh osvojivši 13. mjesto. Očito im je pomogao i veslački maraton od Prevlake do Maslenice koji su izveslali u lipnju. Gusari iz Komina od samog starta držali su jednu od dvije vodeće pozicije da bi na cilj stigli kao pobjednici treći put zaredom za što im je pripao veliki štit u trajno vlasništvo. To im je bio veliki mamac pa su se ove godine posebno pripremali, gotovo da nisu imali konkurenciju na maratonu. Baćina je osvojila drugo mjesto, iako su u početku debelo zaostali, čak iza nas negdje kod veletržnice. Dobro pripremljeni taktički su uspjeli izboriti drugu poziciju ulaskom u Crnu riku. Mi smo na kraju osvojili 16. mjesto. Više se niej moglo. Mlada ekipa iz Pruda postigla je 30. mjesto. Iakoimaju jednu skladnu i homogenu mladu ekipu, mislim da bi pod stručnim vodstvom i motivacijom za par godina stečenog iskustva i kaljenja mogli u borbu za medalju.

Veliki prijelazni štit i zlatne medalje pobjednicima je uručio predsjednik RH Ivo Josipović. Mali štit u trajno vlasništvo uručio im je gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić. Srebrene medalje ekipi Baćine uručio je dožupan Nikola Dobroslavić dok je mali štit u trajno vlasništvo uručio gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić-Jambo. Treće plasiranoj ekipi Opuzena mali štit u trajno vlasništvo uručio je njihov gradonačelnik Ivo Mihaljević. Četvrtoplasiranoj ekipi Bjelovar Expressa pripala je nagrada u iznosu od 5000kn za ekipu koja je izvršila zamjene u Opuzenu i kao takva najbrže stigla na cilj. Lađarskoj ekipi "Plavo srce iz Zagreba" pripao je pehar "Ivan Šprlje" za sportski potez na maratonu lađa 2010. godine.

 

Popis veslača i članova ekipe:

DOMAGOJEVI GUSARI-VID: Ante Bukovac, Leo Ilić, Ivan Kuran, Branko Markota, Željko Markota, Mario Marušić, Ante Matić, Cvito Matić, Miro Matić, Goran Pehar, Ivan Piccolotti, Ante Ramić, Mate Volarević, Vinko Volarević, Nedo Vučić, Marko Marušić.

 

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

 

Događanja 2011:

 

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr