Domagojevi gusari -> foto -> foto 2005 >>> Fešta u Vidu-tekst

 

Velika pučka fešta u Vidu

U nedjelju 28.kolovoza 2005.godine u Vidu je održana najveća pučka fešta u mjestu do sada. Povod je bio veliki uspjeh naših Domagojevih gusara osvojeno 2.mjesto na maratonu lađa i prvo mjesto na utrkama za startne pozicije. Selonačelnik Miće Suton i Marko Marušić okupili su organizacijski odbor za veliku feštu i krenulo se s pripremama. Dogovoren je svačiji dio posla. U selu se doborovoljnim prilozima mještana skupilo oko 12 000 kn, a velik dio dali su i sponzori. Brojne domaćice donijele su kolače. S obzirom na financijska sredstva, fešta je zamišljena kao lokalna, program je vodila naša mještanka Zorana Ilić, novinarka Radio Delte a pjevao je Miće Volarević sa svojom grupom "Slatka Tajna". Od lađarskih ekipa pozvali smo naše župljane iz Pruda, obje ekipe a i drugi su bili dobrodošli.  Bilo je mnogo svijeta iz Metkovića, Krvavca, i drugih mjesta iz doline.

Već od 17 sati sve je bilo spremno za početak na Velikoj rivi. Na četiri roštilja pekle su se kobasice i ćevapi a na tri aparata točilo pivo. Ivan Šiljeg-Pivac, postavio je stolove ispod ceste na kojima se jelo s nogu a ujedno je kao iskusni gostioničar nadzirao da sve štima. S druge strane, kod kuće Pejara postavljeno je nekoliko stolova za lađare. Na bini, u istočnom dijelu rive, postavljeni su trofeji: srebreni štit za drugo mjesto i pehar za prvo mjesto na brzinskim kao i maketa lađe s veslima na kojima su napisana imena naših veslača. Jelo je bilo besplatno kao i sokovi a jedino se promotivno (5 kn) naplaćivalo pivo i vino. Glavni dio svečanosti,  zamišljen je i odlično proveden, s uplovljavanjem lađa sa svim generacijama gusara. Prvo su u Domagojki doveslali, uzvodno do rive mali veslići, dječaci od 10-12 godina, naša budućnost. Iza njih, s razmakom, pristigla je ekipa Domagojevi gusari-mladi, a treća po redu i prva ekipa viceprvaka maratona. Zadnji su, ležerno u staroj gusarskoj lađi "Sveti Vid", staroj110 godina, doplovili prva gusarska posada iz 1975.godine. Svi sa istim mornarskim majicama, nezaobilaznim šporetom u lađi koji se dimio i jarbolom u obliku križa na čijim su krajevima svijetlili fenjeri. Baš kao i godinama prije kad su se vraćali sa svojih pohoda.

Svaku ekipu pratila je najava vatrometa. Sve četiri lađe poredane su uz veliku rivu a potom, pozdravljeni gromoglasnim navijanjem oko 1000 nazočnih izišli su pred binu. Poimenično su najavljivani i izlazili, prvo mladi kojima je pojedinačne plakete naše udruge uručio predsjednik Udruge lađara Neretve Neno Kovačević kao i plaketu za ovogodišnje sudjelovanje na Maratonu lađa. Naši mlađi ujedno su i najbolja ekipa u njihovom uzrastu na maratonu. Tom prilikom predao je i Plaketu za izuzetan doprinos u razvoju maratona lađa predsjedniku UL Domagojevi gusari Marku Marušiću. Iza njih s medaljama na prsima, izišla je i glavna ekipa. Plakete im je uručio dogradonačelnik grada Metkovića Mato Mustapić. Zadnji su, također pojedinačno najavljivani, izišli veterani 1975.godine. Plakete i vesla sa grbom Domagojevih gusara (prva vesla s kojima smo veslali na maratonu 2000.godine) uručio im je direktor i osnivač Maratona lađa Milojko Glasnović. Predsjednik vijeća MO Vid Miće Suton uručio je posebno priznanje i medalju Živki Borasu kao dugogodišnjem vođi vidonjskih gusara (preko 20 godina). Također je dodijelio plaketu i medalju gospodinu Bori Iliću, glavnom pokrovitelju Domagojevih gusara svih ovih godina. Ovom prigodom dodijeljeno je priznanje i veslo Augustinu Brnasu povodom oproštaja od aktivnog veslanja u lađi. Gušta će kao trener dogodine predvoditi mlađu ekipu i prenijeti im svoje iskustvo sa maratona. Potom se krenulo u feštanje. Vrhunac je bio veliki vatromet sa druge obale Norina. Miće i ekipa "prašili" su svirku dok je staro i mlado plesalo. Tijekom večeri i Dragari Šiljeg na bini se okušao u pjevanju uz gromoglasno praćenje nazočnih. Fešta je trajala do 02 sata iza ponoći a jamačno je da bi trajalo do jutra da nije sutradan bio radni dan i trebalo poći na posao.

Ničega nije nedostajalo. Sve je proteklo u najboljem redu bez iti jednog ekscesa, a organizacija je bila perfektna. Fešta kavu selo i župa još nisu doživjeli. Ovakvu feštu u mjestu može nadvisiti samo "Noć prvaka" koju ćemo, nadam se, i mi jednom organizirati. Podijeljeno je oko 300 kg mesnih specijaliteta sa roštilja, popilo se oko 2000 litara različitih pića. Nakon fešte trebalo je odmah sve i počistiti i pospremiti kako bi jutro osvanulo uredno za što se pobrinula mlađa ekipa gusara.

Po podmirivanju svih obveza preostalo je 1200 kn koje je organizacijski odbor darovao za potrebe crkve.

Na kraju VELIKA ZAHVALA svima koji su pomogli i sudjelovali u organizaciji i provedbi ovog velikog događaja. Oni su (neću ih nabrojiti da ne bih nekoga zaboravio) na kraju doslovno popadali s nogu od umora. Na nogama su proveli cijelih 10 sati:  na roštilju, aparatima i opće cijeloj organizaciji.

Pogledajte slike sa fešte: 1  --  2  --  3


na  vrh