Domagojevim gusarima nagrada Grada Metkovića

21.VI.2016.-Na XXVI. sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića donesena je odluka o dobitnicima javnih priznanja Grada Metkovića za 2016.godinu. Nagradu Narona u području kulture, znanosti, umjetnosti, obrazovanja i zaštite spomeničke baštine dobilo je Hrvatsko starinsko športsko kulturno društvo Narona, sekcija Domagojevi gusari.

Za nas je to vrijedno priznanje nakon što smo prošle godine obilježili 40.obljetnicu  vidonjskih gusara čiju tradiciju godinama baštinimo.

Da podsjetimo čime smo zavrijedili priznanje: prije 40 godina grupa mladića krenula je iz Vida tradicionalnom lađom na vesla nizvodno Norinom i Neretvom. Od te godine započela je tradicija koja se nastavila do početka Domovinskog rata a nastavljena je sudjelovanjem na maratonu lađa od 1999.godine i drugim lađarskim aktivnostima. Djelovanjem vidonjskih Gusara 1979.godine kupljena je vlastita lađa pod registarskim brojem MT-584,  izgrađena  1895.g. od nepoznatog graditelja (i danas postoji originalna registracijska knjižica) te je ujedno najstarija lađa koja je niz godina sudjelovala na maratonu lađa.

1979.godine osniva se udruga „POTOMCI-ČUVARI TRADICIJE NERETVANSKIH GUSARA -GUSARI VID“.  Prvi logotip Domagojevih gusara: s hrvatskim grbom, križom te lađom (grb u zaglavlju stranica) izradio je poznati slikar EDO PETRIĆ po ideji Živka Borasa.

Isplovljavanja su prekinuta početkom Domovinskog rata, lađa je potopljena kako bi se zaštitila od propadanja a posada je gotovo u cjelosti pristupila HV kao dragovoljci.

Po otkrivanju spomenika Knezu Domagoju  1997.g. u Vidu, udruga mijenja ime u DOMAGOJEVI GUSARI“. Krajem 1998.godine u Županijskoj ispostavi Metković  registrirana je UdrugaVESELA BRATSTVA VIDONJSKOG PUČANSTVAu kojoj su DOMAGOJEVI GUSARI jedna od četiri podudruge. Iste godine održan je 1. maraton lađa na kojem Domagojevi gusari nisu sudjelovali jer nisu uspjeli pripremiti lađu do maratona.

Na osnivačkoj skupštini u travnju 2002.godine, "Domagojevi gusari" su postali zasebna udruga s punim nazivom Udruga lađara "Domagojevi gusari"-Vid te su kao takvi djelovali do kraja 2015.godine kada je u Vidu udruživanjem svih vidonjskih aktivnih udruga osnovano Hrvatsko starinsko športsko kulturno društvo "Narona" u kojem su Domagojevi gusari postali jedna od sekcija društva.

Domagojevi gusari kao lađarska udruga s područja grada Metkovića imaju najviše nastupa na maratonu lađa i u kontinuitetu sudjeluje od 2.maratona lađa 1999.godine. Nastupili bi i na prvom maratonu ali nismo imali u čemu nastupiti jer lađa tada nije bila u voznom stanju. Od početka, sve do 17.maratona lađa 2014.godine Domagojevi gusari bili su najuspješniji u gornjem toku donjeg Poneretavlja kada taj primat osvajanjem maratona preuzima UL Crni put. Spomenimo samo da su Domagojevi gusari od 116 lađarskih posada na 6.mjestu po broju nastupa na maratonu lađa, na četvrtom mjestu po rezultatima na brzinskim utrkama od 20 posada koje su osvajala jedno od prva tri mjesta te 9.mjestu po osvojenim medaljama na maratonu lađa. Udruga je pokrenula i organizirala prvo izvanmaratonsko lađarsko natjecanje pod nazivom „Kup kneza Domagoja“, utrku lađa na rijeci Norin što je prije dvije godine imalo i svoj deseti jubilej a prošle godine kup je održan u čast 20.obljetnice akcije OLUJA. UL Domagojevi gusari ostvarili su uspjehe i na drugim natjecanjima poput Kupa župe Bagalovići, 1. i 2.mjesto na Lađarskom kupu Grada Zagreba,  više puta pobjedinici na utrkama kupskih čamaca-šiklji u Sisku i Letovaniću i utrci brodova-zmajeva (Dragon boat) u Zagrebu gdje su nastupili 2005.godine. Aktivnošću udruge nabavljena je i uređena teretana koju koriste ponajviše mladi iz Vida.

Inicijativom nekoliko Domagojevih gusara, inače veterana 4.gardijske brigade 6.-7.srpnja 2012.godine suorganizirali smo i izveslali veslački maraton neretvanskom lađom od Metkovića do Dubrovnika (dva simbola koja se nalaze na zastavi i grbu Dubrovačko-neretvanske županije) u povodu obilježavanja 20.obljetnice obrane i oslobođenja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika te u čast poginulih pripadnika 4. gardijske brigade koji su položili svoj život na oltar Domovine u borbama na južnom bojištu tijekom 1992.godine.

Domagojevi gusari iz Vida su ujedno na ovaj simboličan način podsjetili i na povijest neretvanskih gusara u vrijeme Kneza Domagoja, čije ime s ponosom nose. Osim lađarskih aktivnosti UL Domagojevi gusari sudjelovali su i na ekološkim akcijama u Vidu i Metkoviću. Naši članovi sudjelovali su i u svim lađarskim projektima (preveslavanje La Mancha 2009.g., Lađom preko Jadrana 2010.g., te u projektu Udruge veterana 4.gardijske brigade „Neretvanskom lađom od Prevlake do Maslenice“ 2011.godine).