Domagojevi gusari -> Novosti-obavijesti 2011 >>> Predavanje u teretani

 

Rad u teretani-predavanje
foto Ivana Ilić

Vid, 11.3.2011.-u organizaciji Udruge lađara "Domagojevi gusari" i  kajak-kanu kluba "SVETI VID" u župnoj dvorani održano je predavanje profesora Vinka Mijočevića, inače koordinatora stručnog stožera Reprezentacije u kajaku i kanuu, na temu "PRIMJENA ODREĐENIH SPRAVA U TERETANI ZA RAZVOJ POJEDINIH MIŠIĆNIH SKUPINA". U dvorani se okupilo dvadesetak mahom mlađih osoba koje se bave nekim sportom u čemu su brojčano prednjačili veslači. Okupljenima se najprije obratio Marko Marušić kako bi objasnio koji je smisao ovog predavanja te dao riječ profesoru Vinku Mijočeviću.

Kroz izvrstan pedagoški pristup mladima je objasnio zašto trebaju biti društveno aktivni a napose u sportu te u  svakom sportu težiti boljim rezultatima jer kad se dođe u određene godine i osvrnu se za sobom tada bi iza sebe trebali vidjeti rezultate svoga postojanja. Također je spomenuo koliko je kod onih koji se bave sportom bitno kad, kako i koliko se jede te ono najvažnije priprema sebe i tijela na napore prije dolaska u teretanu. Nikada ne ući u teretanu ne zagrijan ili sit, preporuča dosta trčanja a naročito prije teretane.

Nakon izlaganja svi nazočni su se popeli u teretanu gdje je Hrvatski proslavljeni kajakaš Nikica Ljubek inače direktor reprezentacije sin još slavnijeg pok. Matije  spravu po spravu objašnjavao uz praktično pokazivanje  svake radnje. Na svakoj vježbi isticao je ono što je poželjno raditi te ono što se ne bi smjelo raditi. Nakon jednosatnog programa dobio se osjećaj da bi mladi htjeli još štošta čuti i vidjeti pogotovo praktično pokazivanje pojedinih vježbi jer ih je Nikica majstorski izvodio. Poseban osvrt dao je na osobnu higijenu te čišćenje, održavanje i provjetravanje prostora u kojima se vježba. Na kraju su se gosti zahvalili i obećali svaku pomoć u radu te najavili svoj ponovni dolazak u Metković koji im je postao neizostavni dio godišnjih priprema zbog idealnih uvjeta koji ovdje imaju.

Nekoliko posljednjih dana digla se velika buka oko ključa od teretane koji je uzet baš zbog neurednosti  i nedoličnog ponašanja u teretani. Koliko ih se trudilo pokazati  da su ugroženi nemogućnošću vježbanja, iako to rade samostalno i nestručno, a nisu došli na ovo predavanje. Jer po onom koliki se pritisak stvorio, župna dvorana je trebala biti premalena za sve prisutne a to nije bila.

[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]
predavanje u župnoj dvorani
[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]
  demonstracija ispravnog rada na spravama