Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 2004

 

7. maraton lađa – 14.kolovoza 2004.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

U subotu, 15.svibnja 10 lađarskih posada sudjelovalo je u okviru smotre folklora "Na Neretvu misečina pala". Uoči svečanog otvaranja, lađari su ukrcali u lađe dio folklornih skupina koje nastupaju na smotri, kod robne kuće te su upriličili vožnju s lađama do mosta. Brza i nabujala Neretva malo je omela planiranu vožnju jer veslači (po 4, bez parićara) nisu bili u mogućnosti vješto upravljati lađama. Iako je planirano bilo 15 lađa neke se nisu pojavile. Mi smo sudjelovali sa 2 lađe: novom i starom.

Početkom lipnja sazvali smo sastanak lađara na kojem je tema bila pripreme za ovogodišnji maraton lađa. Nije bilo baš mnogo zainteresiranih. Početak priprema planirali smo iza blagdana svetog Vida. Imali smo i drugu, mlađu ekipu. Momci od 13-16 godina,  počeli su ozbiljno trenirati na Norinu već polovicom lipnja. Prava su klapa. Vježbali su svaki dan, u staroj lađi a na Neretvu su izašli negdje početkom srpnja. Ako ovako nastave, za koju godinu, kad ojačaju mogli bi se boriti za 1.mjesto.

Ove godine slabiji smo za nekoliko imena, obveze i posao su ipak važnije. Došlo je nekoliko novih, mlađih. Prvi, skoro kompletni, trening imali smo polovicom srpnja na Neretvi. Kako je uvijek netko imao drugih obveza ili na poslu, nikako na treningu nismo bili kompletni. Vježbali smo tri puta tjedno, od Metkovića do Kule i natrag. Kontaktirali smo se sa našim prošlogodišnjim znancem iz Zagreba, profesorom na prirodoslovno-matematičkom fakultetu Ervinom Mrinjekom. Nekoliko njegovih studenata izrazilo je želju da vesla s nama. Pozvali smo ih na pripreme, te su stigli 26.srpnja osobnim autom profesora. Smjestili smo ih po kućama. Dvojica su bila u Mire Matića. Druga dvojica su bili u Ivice Ramića do Ledene Gospe, poslije u Marka Marušića. Restoran Đuđa&Mate sponzorirao nam je večeru, 27.srpnja za obje ekipe. Napokon smo počeli trenirati kompletni, svaki dan da nadoknadimo propušteno. Gušta nam je sponzorirao nova vesla a Marko Marušić i Boro Ilić dresove za obje ekipe.

Počela se i realizirati ideja o gradnji novih istih lađa, kako bi svi imali iste uvjete a ne da neki voze bolide a drugi stare lađe. Nove lađe gradile su se u Kaštelima kod brodograditelja Bakica. Isti je cijenjeni majstor i graditelj drvenih brodova, poznat po gradnji replike stare gajete falkuše. Graditelj je izabran na javnom natječaju kao najpovoljniji s cijenom od oko 3000 € za lađu. Lađe su sponzorirali razni sponzori čija će imena biti na istima 10 godina. Sukladno ranijem dogovoru u Udruzi lađara Neretve, nove lađe dijeliti će se prema plasmanu na prošlogodišnjem maratonu. Lađe je obvezan bio dovesti graditelj, koji pak zbog roka završetka lađa isto nije bio u mogućnosti. Kako bi isprobali novu lađu i u njoj vježbali, 31.srpnja dovezli smo šleperom dvije nove lađe. Kako su davno napravljene dobro su se razasušile. Drvo je od ariša i nikako da se zatopi. Na post Ledene Gospe odveli smo stare lađe u Vid, mi u Bećinoj a mladi u starici. Potom smo imali zajedničku večeru kod Đuđa&Mate koju nam je sponzorirao Jambo. Na brzinskoj utrci u Opuzenu 7.kolovoza prvo su počeli naši mladi i na kraju su zauzeli 18.mjesto od 32 ekipe (6 ih nije veslalo), najbolji su od mladih ekipa te od nekih starijih. Mi smo na kraju osvojili 6.mjesto, iako smo očekivali više. U četvrtak 12.kolovoza imali smo zajedničku večeru kod sponzora restorana Narona u Vidu.

Sukladno ranijem dogovoru i jednoglasnoj odluci svih lađara, sve ekipe trebale su dovesti lađu u kojoj su veslali prošle godine u petak 13.kolovoza ujutro do 10 sati. Međutim do 17 sati nedostajalo je nekoliko starih lađa a i one koje su dovedene nisu sve bile uredne. Nove lađe, sve ekipe koje su ih dovele bile su dužne popraviti da ne puštaju vodu. Neke ekipe su se bojale dovesti svoje bolide te su dovele teške starudije. Zbog toga druge ekipe nisu htjele dati u ždrijeb svoju novu lađu da ih nebi dopala starudija. Na kraju je odlučeno da svaka ekipa (od preostalih koje ne dobivaju novu) vozi u svojoj lađi. Tada su neke ekipe vratile lađu koju su dovele i išle u potragu za bolidima (Južnjak i Župa Plina) koje su posudili u Komina i na kraju osvojili dobar plasman. Zbog te odluke, studenti iz Zagreba (2 ekipe + 1 ženska) morale su još tražiti noviju lađu u kojoj će veslati. Vrlo neodgovorno. Na ždrijebanju novih lađa mi smo dobili lađu sponzora Hypo Alpe Adria Bank te smo dobili i njihovu zastavu koju smo morali nositi ispod svoje. Umjesto planiranih 15 novih lađa, izgrađeno je njih 11. U srijedu 11.kolovoza u Metkoviću je održana tradicionalna "Noć lađara". Naši mladi pjesmom i druženjem dokazali su se kao prava ekipa.

Subota, 14.kolovoza osvanula je s kišom i pljuskom. Većinu novih lađa ekipe su izvukle na suho i popravljale da ne puštaju vodu. Već oko podne razvedrilo se i osunčalo tako da je dobro upeklo, kao da kiše nije ni bilo. Start je bio u 17.15 sati. Prid start svi smo očekivali kad će biti himna, kad je predsjednik Mesić ispaljenom raketom dao znak za početak. Skoro niko nije bio spreman za to ali smo se ipak uspjeli pokrenuti.

Krenuli smo među vodećima i ispod kolodvora bili prvi zajedno sa Plinom-Stablina (u bolidu) lijevo i Baćinom (na sredini). Baćina je polako izbijala na vrh a i Rogotin je bio u vrhu. Tako smo se držali do ispod Naronaplasta kad smo počeli posustajati. Ubrzo su nas prestigli Donjani i Prud. To je bila vodeća šestorka a ostali su bili dugo iza nas. Do Kule gledali smo im u leđa na 30-50 metara. Neretva je bila vrlo valovita od vjetra i brodova. Uoči Opuzena, zadnji su bili ispred nas oko 50 metara. Donjani su prošli prvi bez zamjene, potom se mjenjaju Baćina, Plina i Prud a Rogotin isto bez zamjene. Mi smo im se približili na zamjenama a istu nismo vršili. Kod Komina dostigli smo i prestigli skupa Prud i Plinu-Stablina koji su bili izjednačeni. Neko vrijeme bili smo lađa uz lađu sa Prudom te smo smetali jedni drugima što nas je dodatno iscrpilo i usporilo. U žarkoj borbi palo je i malo težih riječi. Kad smo im počeli izmicati, ipak smo ih bodrili da nastave i nedaju se. Na ulazu u Crnu rijeku stigli smo i Rogotin. Baćina, kao drugoplasirana bila je ispred nas 10-ak metara a i Donjani su bili na vidiku. Sve vrlo blizu. Normalno kad imamo iste lađe i uvjete. Tu su počele nevolje sa Rogotinom. Bili smo im na krmi ali nas nisu htjeli pustiti već su šarali lijevo-desno. Dosta smo izgubili energije, posebno vičući da nam se sklone a ne da nam namjerno smetaju. Stigao je i Prud. U jednom trenutku, na širem dijelu rijeke, mi i Prud bili smo izjednačeni na pola lađe Rogotina koji su nam bili u sredini. Međutim zavoji i uska rijeka nisu nam dopustili da ih preteknemo. Pred mostom, kod Rogotina zajedno s Rogotinom smo se izjednačili a u samom mjestu i pretekli ih na njihovom terenu, slatka osveta. Sutradan je na reportaži HTV-a zabilježena izjava jedne cure u tom trenutku "koji su ovo žuti".

Rogotin nas je sustigao, te smo izjednačeni nastavili dalje a na pojedinim mjestima bilo je i čarki. Najgori je bio njihov kapetan Jerković koji je s desne strane prešao na lijevu stranu lađe i prijetio našem Tomislavu "da će ga ubiti". Vrlo nesportski od bivših prvaka. Ubrzo je stizao uski prolaz ispod pruge kod Čeveljuše. Rogotin je imao bolju poziciju (bili su nam s desne strane) i kraću stazu jer je bila oštra krivina udesno. Zbog toga su imali laganu prednost ali smo ipak oboje stali prid mostićem jer je mogla proći samo jedna lađa. Prud je bio iza nas oko 20-ak metara. Na tom "uskom grlu" smo pak izgubili treće mjesto. U toj viki i naguravanju, oni su vikali: "pustite nas, čekaćemo vas iza". Mislio sam da će biti fer i pošteni jer su prošle godine u borbi za 1. mjesto tu zaglavili i stali s Kominom, s kojima su se tada dogovorili o međusobnom puštanju i na kraju zajedno ušli u cilj. Još su nas prilikom gužve dodatno gurnuli u stranu. Kad su prošli mostić, nastavili dalje bez stajanja te na taj način stvorili veliku prednost. Na tom prolazu nas je stigao Prud. Dalje smo se izjednačeni trkali s njima na pravcu kod Stabline. U kanal pred lukom Ploče zajedno smo ušli, a kako je bilo usko, nije se moglo veslati. Oboje iscrpljeni, složili smo se da zajedno uđemo u cilj. Nismo obraćali pažnju šta se dešava iza nas. Plina-Stablina koja je bila 50-ak metara iza brzo se približavala. U tih 100-tinjak metara kanala mi smo skoro puzali jer nismo mogli veslati lađa uz lađu. Na izlazu iz kanala i ulazu u luku, tako spojeni nije bilo moguće kormilariti te smo se zanijeli ulijevo, otvorivši time put Plini koja nas je pretekla. Vidjevši da je "vrag odnio šalu" odvojili smo se i krenuli u potjeru za 4.mjestom. Skoro smo ih stigli na pola puta gdje se oko velike bove okreće oštro ulijevo. Bova nas je zaustavila i dalje se nije više moglo. Pred ciljem smo sačekali Prud da se izjenačimo prema dogovoru. Na kraju smo zajedno ušli kao peti.

 Tijekom vožnje, cijelim putem, skoro se nismo ni mijenjali međusobno u lađi. Kad se uzme da je Plina vozila u kominskom bolidu, a mi ostali svi u istim lađama, tu smo u istim uvjetima četvrti. Nikad bliže nismo bili medalji i trećem mjestu. Kad smo počeli trenirati još smo dobro prošli. Prud je opravdao prošlogodišnji rezultat, sa svojom mješovitom posadom mlađih i starijih. Pokazali su da se bez treninga nemože ostvariti dobar rezultat. Nakon ovog iskustva, iduće godine cilj nam je prvo mjesto. Pokazali smo da nije nedostižno. Za to ipak treba proliti litre znoja i početi ozbiljno trenirati već početkom lipnja. Nadam se da će biti više zainteresiranih i da ćemo "viribus unitis" (zajedničkim snagama) donijeti štit kneza Domagoja. Tu bi nam dobro došla i logistika, svi oni koji ne mogu trenirati zbog drugih obveza dobrodošli su u ekipu. Ima najava da bismo mogli imati i treću, mlađu ekipu. Želim im uspjeh i da se okupe u zajedničkom druženju i uspjehu na maratonu.

Naši mlađi stigli su 16., što je odličan rezultat. Pokazali su se njihovi dvomjesečni svakodnevni treninzi. Poslije dodjele nagrada za prva tri mjesta, otišli smo u Vid na večeru koju je sponzorirao Jambo. Iko Ramić je sa nekoliko žena pripremio stol i piće na velikoj rivi, kod mosta. Lijepo smo feštali, umorni i iscrpljeni. Slike naših gusara sa grbom tako smo mogli vidjeti u tisku pa i na web stranici predsjednika RH. Izgleda da je naš stari grb najljepši jer je bio pravi mamac za fotografe.

Nešto i o cjelokupnom maratonu lađa. Organizacija nije bila na nivou. Vidjelo se to prilikom ždrijebanja lađa kojeg nije ni bilo. Neke ekipe dovele su lađe tek sutradan, na sam dan maratona. Ništa se nije učinilo po pitanju ekipa koje su spustile zastavu već na početku maratona i tako cijelim putem, za što je odgovoran glavni sudac. Ove godine sudjelovalo je ukupno 33 ekipe, od toga 2 ženske ("Opuzen-gusarke" koje su veslale samo do Opuzena i "Gusarice zagrebačkog sveučilišta" cijeli maraton). Nastupile su i dvije studentske ekipe iz Zagreba: Prirodoslovno-matematički fakultet (u prudskoj lađi, parićao im je Miro Volarević-Mirek) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (kojima smo posudili naša stara vesla). Pored njih bila  je ekipa Hrvata iz pokrajine Mollise u Italiji i Marko Polo Fest sa Korčule. Procjenjuje se da je maraton pratilo oko 50 000 gledatelja.

Poredak svih ekipa: 1.Donjani donji-Slivno, 2.Baćina, 3. Rogotin, 4.Plina-Stablina, 5. Domagojevi gusari-Vid i Prud, 6. Sveti Roko-Podrujnica, 7.Krvavac II, 8.PMF – Zagreb, 9.Južnjak Ploče, 10.Komin, 11.Športska udruga Ploče, 12.Staševica, 13.Baćina-juniori, 14.Šarić-Struga, 15.Škrapa-Momići, 16.Domagojevi gusari Vid –mladi, 17.Gusar-Komin, 18.Župa Brista, 19.Sveti Nikola – Metković, 20.Komin-juniori, 21.Mladost-Stablina, 22.Milošići-Lukavac, 23.Studenti lađari –Metković, 24.Sveti Matej -Metković, carinska udruga, 25.Peračko Blato, 26.Vidonje mladi, 27.Mollisse-Italija, 28.Fakultet strojarstva i brodogradnje-Zagreb, 29.Marko Polo Fest –Korčula, 30.Torcida Ploče, 31.Gusarice Zagrebačkog sveučilišta, 32.Opuzen Gusarke.

 Na kraju i popis naših veslača:

Prva ekipa: Bartolić Mladen, Beš Jerko, Brnas Augustin, Bukovac Ante, Demšar Marko, Glavina Tomislav, Jurišin Frane, Markota Branko, Markota Željko, Matić Cvito, Matić Miro, Mrinjek Ervin, Ramić Krešimir, Ramić Petar, Rožić Dominik, Šiljeg Ranko, Vučić Ante.

Mladi: Boras Krešimir, Ilić Domagoj, Krstičević Mario, Marušić Ante, Marušić Ivan, Markota Josip, Ramić Danijel, Ramić Kristijan, Ramić Tomislav, Suton Ante, Suton Filip, Suton Josip, Suton Marin, Vučić Ante, Vučić Josip, Taslak Zoran.

. 

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE:

mapa weba   ---   impressum

© www.vid.hr