Domagojevi gusari -> na maratonu ladja >>> 1999

 

2. maraton lađa – 7.kolovoza 1999.g.

LAĐARSKA DOGAĐANJA

 

   

Kako stara gusarska lađa "Sveti Vid" nije bila u voznom stanju (tek je bila izvađena iz vode), trebalo ju je popraviti, za sudjelovanje na maratonu posudili smo lađu Mataga iz Opuzena koju je trebalo malo obnoviti. S obzirom da nismo imali iskustva, tu novu lađu smo osposobili prema starom načinu. Ostrugali smo vanjski pohabani sloj katrana, začepili rupe između dasaka kudjeljom i potom premazali lađu s 50 kilograma katrana ili debele masti, tako da je sloj bio debeo 1 centimetar. Takva lađa bila je vrlo teška pa nije čudo da smo s njom osvojili 18.mjesto. To je bila sigurno jedina novokončana lađa na svim dosadašnjim maratonima lađa i najteža.

S vježbanjem smo počeli 15-ak dana prije na Norinu. Jedini izlazak na Neretvu bio nam je na Sv. Stjepana 3.kolovoza kad smo veslali do Opuzena i natrag. Vesla nam nisu bila osobita, uglavnom mala, tj. kako je tko imao kući.

Utrka za startnu poziciju, u Opuzenu,  bila je 31.srpnja. Mi kao debitanti veslali smo prvi. Sve ekipe su se natjecale u jednoj istoj lađi i istim veslima. Kako nismo bili upoznati s pravilima, naš parićar Miro Matić držao je startni konop labavo (nismo ga zategli). Po znaku za start krenuli smo silovito i par sekundi "šlajfali " u mjestu jer je konop (s privezanom plastičnom bocom) prilikom puštanja zapeo o lukoć lađe, dok nije od silne snage puknuo. Taj događaj ovjekovječen je fotografijom u Nedjeljnoj Dalmaciji (6.8.1999.) s tekstom ispod "ovako je bilo na utrci za startne pozicije kao što to rade vozači formule..." Poslije te utrke organizator nam je dopustio da zbog propusta ponovimo ali smo se ovaj put prerano okrenuli oko bove. Tako nam je ostao prvi rezultat koji nam je unatoč maloj nezgodi na startu donio 10. mjesto.

Pritom je održana i ekshibicija u skokovima sa starog željeznog mosta u Malu Neretvu. Naš predstavnik Joško Volarević-Garo osvojio je treće mjesto i novčanu nagradu. A bilo je svakakvih "ludih" skokova: svisine od oko 6 metara skakalo se "ploske". Srećom bez (vidljivih) posljedica.

Na maratonu lađa, iako nam je pozicija bila slabija (bili smo krajnji desni, prema luci) i time smo imali dužu stazu u vožnji dobro smo krenuli. Kod robne kuće bili smo među prve tri ekipe. Vidi se da smo bili dobro pripremljeni. Međutim teška i nepraktična lađa učinila je svoje. Druge ekipe su pokraj nas prolazile kao podmazane dok smo mi svom snagom veslali. Na kraju smo stigli 18. od 25 ekipa koje su nastupile. Sve u svemu, za nas prvo iskustvo.

Pobjednik maratona lađa bila je ekipa Rogotina.

. 

 

 

 

 

FOTOGRAFIJE: