Domagojevi gusari -> foto -> foto 2011  >>> Vađenje stare lađe

 

Vađenje stare lađe 2011

foto BM

Vid, kolovoz 2011.-Dana 4. listopada 2009  Ante Boras pok Bariše (sada pokojni preminuo 20.prosinca 2010.) potpisuje Ugovor kojim  „Borasovu lađu“  daruje  Domagojevim gusarima. Lađa je tridesetak godina bila pod vodom a prijetila joj je opasanost da nestane u  viru kod Plivora te su Lađari 6.listopada 2009.g.  organizirali njeno vađenje uz pomoć ronioca Nikše Kaleba i  vezali je uz kraj.

Sama lađa je stara oko 105 godina, kupljena je u Enisa Sršena pok Mate 1967.godine a tada je imala 60 godina. Darovatelj ju je dao pod uvjetom da se ne smije preprodati već da se po stručnoj  obnovi  koristi u promotivne nastupe DOMAGOJEVIH GUSARA i DOMAGOJEVIH STRIJELACA a ako bi one prestale s djelovanjem onda bi pripala mjesnoj ili župnoj etnografskoj zbirci.

Nedavno je lađa ponovo vađena jer je netko presjekao užad s kojima je bila vezana te je ponovo prijetila opasnost njena nestanka u viru. Lađari su je nasukali i ove zime kreće se u pripremu lukoća i karina za stručnu obnovu.

[Click to enlarge image]

[Click to enlarge image]

[Click to enlarge image]

[Click to enlarge image]

[Click to enlarge image]

isukavanje nove lađe  Domagojke... ...izvlačenje na obalu gdje će zimovati. Trebati će obaviti i popravke.
[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]
izvlačenje stare Borasove lađe iz mulja nakon gotovo 30 godina u vodi...
[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]
lađa u plićaku... odmor