Domagojevi gusari -> foto -> foto 2006  >>> Kravata oko Hrvatske

 

Metković, 12.srpanj 2006.

U okviru umjetničke instalacije "Kravata oko Hrvatske" kojom se cijela Hrvatska želi povezati u jednu kravatu uključili su se i Domagojevi gusari. Naši lađari prevezli su trojku koja "veže kravatu" Dominika Rožića, Marka Demšara (veslali su za nas na Maratonu lađa 2004. i 2005.g.) i Darija lađom od Metkovića do Krvavca odakle su nastavili pješice prema Opuzenu. Sam događaj pratile su i kamere HTV-a. Najva događaja bila je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" u četvrtak 13.srpnja a reportaža bi trebala biti u istoj emisiji u petak.

Ovaj projekt organizira neprofitna  ustanova Academia cravatica. Vezivanje kravate započelo je u ponedjeljak 10.srpnja u Dubrovniku i nastaviti će se u iduća dva mjeseca postavljanjem konca uzduž granica Hrvatske. Na kraju će se u Dubrovniku 8.rujna, kao završni čin crvena vrpca vezati u čvor kravate. Ideja je da se crvenim koncem simbolično povežu sve hrvatske regije, kulturne i geografske različitosti. Tim će se povodom  na turističkim lokacijama duž trase kojom će "kravata proći"  organizirati i različita  događanja. Instalacijom će se obuhvatiti  18 županija, a momci koji sudjeluju u postavljanju tj. razvlačenju konca obići će više od 4000 km granice.

(foto Marko Marušić)

pred polazak iz Metkovića najmlađi parićar Josip Suton "Gaša" na leđima drži klupko konca koje se odmotava cijelom rutom... ... blizu Krvavca... zajednički snimak sudionika ovog projekta

(klikni za uvećanje - za komentar slike zadrži miša na minijaturi slike)

 

VEČERNJI LIST, 14.07.2006.

AKCIJA Crvenom vrpcom povezat će se sve hrvatske regije

Kravata omotala i Metković

Autor Ivana ILIĆ

METKOVIĆ – Metković je postao dio projekta “Kravata oko Hrvatske” koji je počeo u Dubrovniku u organizaciji ustanove Academia Cravatica. Ideja projekta jest povezivanje svih regija u Hrvatskoj postavljanjem crvenog konca (vrpce), pa je tako i u Metković, nakon početnih 160 kilometara, stigla crvena nit koju će diljem Hrvatske postaviti Marko Demšar, Dario Rocco i Dominik Rožić.

Crvenim koncem, duljim od 4000 kilometara, položenim uz kopnene i morske granice, zaokružit će se Hrvatska te istaknuti prirodna bogatstva Hrvatske, njezin kulturni identitet i promovirati Hrvatsku kao domovinu kravate. Projekt će, nakon šezdeset dana, završiti 8. rujna u Dubrovniku, gdje će se simbolično svezati čvor hrvatske kravate.

Nakon polaska iz Dubrovnika i dva dana vožnje biciklom, hodanja i plivanja, hrabru trojku su u Metkoviću uz mnogo radoznalih građana ispod Lučkog mosta dočekali Domagojevi gusari iz Vida, najstarija lađarska družina u Neretvi, i lađom ih proveli Neretvom do Krvavca, odakle su nastavili prema Opuzenu, Vrgorcu, Sinju i dalje kopnenom granicom do Vukovara i Istre te morskom granicom do cilja, Dubrovnika.

 

web page tracking