Domagojevi gusari -> foto -> foto 2006  >>> Opuzen-brzinske utrke

 

Opuzen, 6.kolovoza 2006. - utrke za startne pozicije na maratonu lađa 2006.

Uoči maratona lađa održane su utrke za startne pozicije. Mi smo nastupili sa dvije ekipe. Ukupno je vozilo 29 posada. Vozilo se od mosta do brane gdje je bio okret i opet natrag pod most gdje je laser mjerio vrijeme. Mladi su dobro odvezli utrku i na kraju postigli 17.mjesto, samo za 1 stotinku sekunde iza Škrape-Momići. Inače u prvi red ide 16 lađa. Iza njih su ostale i puno jače ekipe poput Podrujnice, Krvavca, Pruda... Mladi su bili oslabljeni za jednog veslača, bolesnog Vladu Ramića. Imali smo i najglasniju i najbolju publiku uz upaljenih 10-ak baklji. Atmosfera kao na Hajdukovom sjeveru. Prva postava vozila je predzadnja. Silovito smo krenuli, odlično okrenuli i završili utrku kad nam je rečeno da se utrka poništava jer je jedan naš neodogovorni gledatelj u žaru navijanja skočio s mosta u rijeku i prekinuo laser za mjerenje. Morali smo ponoviti utrku. Iako smo tražili da veslamo iza Rogotina  da se malo odmorimo, rogotinjani nisu htjeli pristati. Morali smo odmah odvesti ponovljenu utrku. Ovaj put smo, iscrpljeni to malo lošije odveli. Na kraju smo osvojili 12. mjesto što i nije tragično kad se uzme u obzir da je razlika od 2. do 13.mjesta skoro samo pola sekunde, zanemarivo.

Sami uvjeti mjerenja nisu bili regularni. Ekipe koje su ranije vozile imale su višu vodu, laser je bio postavljen oko metar iznad vode (na drugoj strani i više), dolaskom oseke nama zadnjima voda je dosta pala pa je laser bio dosta visoko. Nekome je možda zaključio vrijeme tek na parićaru. Gušta je bio kod stola gdje se mjerilo vrijeme kad je vozio Rogotin. Laser se uključio tek na pola lađe a pri povratku ko zna gdje. Cijeli poredak brzinske utrke u Opuzenu možete vidjeti na stranicama Maratona lađa kao i nešto slika. Kako je već bio mrak nije se moglo snimiti kvalitetne slike za vrijeme našeg nastupa.

Na kraju utrka nije se birao poredak startnih pozicija jer je 6 ekipa nastupilo sa veslačima koji nisu bili na prijavama ekipa. Kako bi se izbjegle neugodne tenzije i incidenti organizator je odgodio biranje pozicija a isto će biti izvršeno na Noći lađara u srijedu. U utorak će se održati sastanak svih ekipa na kojem će biti odlučeno što će biti sa ekipama koje su vozile s neprijavljenim veslačima. Po pravilniku takvima ne bi trebao biti uvažen plasman ali će većina vjerojatno prekršiti pravila glasujući da ih se pusti unatoč pravilima.

(za uvećanje klikni na sliku) foto BM

gledatelji mlađa ekipa mlađa ekipa mlađa ekipa pozdrav pred ulazak u lađu

mladi ulaze u lađu naši navijači prv apostava se priprema za ulazak u lađu

foto Vicko Marušić: (prva postava gusara)